After

Hva er after?

After (munnskold) er små, smertefulle sår som opptrer i munnhulen. Sårene er runde eller ovale og dekket av en gulaktig hinne med en hissig, rød sone rundt. Sårene måler vanligvis 4-8 millimeter i diameter og de forsvinner av seg selv i løpet av 1-2 uker.

After_klinisk_fotografi_1_w230.jpg

Bilde I

After_klinisk_fotografi_2_w230.jpg

Bilde II

After_klinisk_fotografi_3_w230.jpg

Bilde III

After kan oppstå både på tungen, innsiden av leppene og ellers i munnens slimhinne. Siden de er smertefulle, kan både spising, snakking og bruk av tannbørsten være ubehagelig.

Hvorfor får man after?

Man vet ennå ikke eksakt hvorfor after oppstår, men mye tyder på at problemet kan være arvelig. Om man har tendens til å få after, ser det ut til at flere faktorer kan virke utløsende:

 • Stress: Mange får hyppigere after i perioder med stress. Dette kan skyldes at immunforsvaret i slike perioder fungerer dårligere.
 • Traumer: Bittsår eller skader på slimhinnen fra for eksempel tannbørsten kan utløse after.
 • Tannkrem: Tannkrem som inneholder såpestoffet natriumlaurylsulfat ser ut til å kunne utløse after hos enkelte.
 • Reaksjon på matvarer: Det ser ut til at enkelte får hyppigere after ved inntak av for eksempel sjokolade, mandler, tomat, syrlige drikker, med mer.
 • Vitaminmangel: Stadige utbrudd av after kan skyldes mangel på vitamin B, folinsyre eller jern.
 • Tarmsykdom: After kan forekomme ved enkelte tarmsykdommer, for eksempel cøliaki.

Behandling av after

Det finnes ingen kur mot after. Behandling som kan tilbys er derfor ofte basert på produkter som skal lindre symptomene ved å legge seg som en beskyttende hinne over såret.

Om man ofte er plaget med after, bør man forsøke å finne den utløsende årsaken. Slik kan man redusere hyppigheten av utbruddene. Ofte kan første steg være å gå over til en tannkrem uten såpestoffet natriumlaurylsulfat - her vil din tannlege eller tannpleier kunne komme med gode anbefalinger.

Enkelte er plaget med særlig store og smertefulle after. I slike tilfeller kan medisinsk behandling forsøkes. Slik behandling bør kun utføres i samråd med tannlege eller lege.

Mulige komplikasjoner

Behandling med stift og krone (eller fylling) er i de fleste tilfeller god og trygg behandling. Vær likevel oppmerksom på følgende:

 • En tann som er rotfylt og har stift og krone, vil aldri være like sterk som en frisk tann. Ved tygging kan belastningen på stiften bli stor og stiften/tannen kan knekke.
 • En rotfylt tann med stift vil alltid være mer utsatt for utvikling av sprekkdannelser i roten. Dette kan i verste fall medføre at tannen må trekkes.
 • Selv om rotfyllingen tilsynelatende er av god kvalitet når stiften monteres, kan det likevel ha kommet bakterier ned langs den gamle rotfyllingen. Dette kan vise seg på et senere tidspunkt ved at tannen blir øm å tygge på på grunn av en infeksjon i kjeven rundt rotspisse.
 • Det kan bli hull også i en rotfylt tann som har stift og krone. Det svake punktet er overgangen mellom tannen og kronekanten. Det er derfor viktig å være nøye med renholdet i dette området.


  Ta kontakt dersom det er noe du lurer på.